Hírek

Tájékoztató éjszakai horgászattal kapcsolatban

 

Kedves Horgásztársak!

 

Eljött a várva várt nap, ismét lehet éjszaka horgászni! Sajnos azonban nem mindenkinek! Az alábbi linken elolvashatjátok a MOHOSZ legújabb közleményét a horgászat veszélyhelyzeti korlátozásaival kapcsolatban!

 

https://nyito.mohosz.hu/index.../szovetseg/9-hirek/743-tajek

 

A lényeg a következő!

 

A belügyminiszter 3/2021. (IV. 30.) BM határozata a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozatára tekintettel a veszélyhelyzet idején alkalmazandó védelmi intézkedéseket szabályozó kormányrendeletek módosításáról szóló 194/2021. (IV. 26.) Korm. rendelet hatálybalépéséről, valamint a védelmi intézkedések lépcsőzetes feloldásának harmadik fokozata kapcsán a sportrendezvényekre vonatkozó egyes szabályokról szóló 202/2021. (IV. 29.) Korm. rendelet hatálybalépéséről az újabb enyhítések kezdőidőpontját május 1. napjában állapította meg.

A Kormány a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó horgászatra vonatkozó speciális szabályokról szóló 214/2021. (IV. 30.) Korm. rendelete alapján – a Magyar Országos Horgász Szövetség megkeresése alapján, az átoltottság emelkedő számára figyelemmel, a regisztrált szabálykövető szabadidős, rekreációs horgásztevékenységet támogatva, valamint tekintettel a süllő és a balin fogási tilalmának a végére is – május 1-jén 0:00 órától az éjszakai horgászat a védettségi igazolvánnyal rendelkező horgász, valamint a felügyelete alatt lévő, tizennyolcadik életévét be nem töltött, horgászatra jogosult személy esetében időkorlát nélkül megengedett. A horgász a halgazdálkodási vízterület és haltermelési létesítmény helyszínéről a lakóhelyre, a tartózkodási helyre, illetve a szálláshelyre történő közlekedés céljából a kijárási tilalom időszakában a lakóhelyét, a tartózkodási helyét vagy a szálláshelyét elhagyhatja. A halgazdálkodási vízterület halgazdálkodásra jogosultja vagy halőrei kötelesek annak a személynek a halgazdálkodási vízterület területén tartózkodását megakadályozni, aki a koronavírus elleni védettségét és a horgászatra való jogosultságát nem igazolja, vagy nem végez horgászati tevékenységet.

A védettségi igazolvánnyal nem rendelkező horgászok esetében az éjszakai horgászat május 1-től minden nap éjfélig engedélyezett.

 

A MOHOSZ OHSZK felhívja a horgászok figyelmét, hogy

 

a) az előírt használati (jogosultsági) esetekben a védettségi igazolvány helyszíni biztosítása és felmutatása a horgász felelőssége,

b) a halőr a jogkövető magatartásra való felszólítás eredménytelensége esetén az aktuális védelmi, járványügyi jogszabályi rendelkezések megszegőit a rendőrhatóság felé feljelenteni köteles,

c) a jogszabályi és horgászszervezeti járványügyi előírások és korlátozások be nem tartása esetén a horgászat beszüntetését kezdeményezheti.

 

Kérjük a szabályok betartását!

 

Vigyázzunk magunkra és egymásra!

 

Dunaföldvár, 2021. 05. 01.

 

Tisztelettel:

 

 

Kiss Lajos Csaba

HE elnöke